Ce trebuie să știi înainte de a pune o poză pe blog

Pentru că am văzut ceva bloguri care deși aveau un host decent se încărcau destul de greu din cauza pozelor de dimensiuni mari, am scris acest articol cu câteva lucruri pe care ar fi ok să le știi (și să le aplici) înainte de a posta o poză pe blog.

Apropo, nu zic că blogul ăsta are totul pus la punct și merge genial, mai dă și hostul meu rateuri și poate nu e chiar așa bine optimizat pe cât îmi place mie să cred, dar ce știu sigur e că la dimensiunea pozelor am grijă atât cât pot.

1. Alege o poză ce se potrivește cu subiectul articolului

Nu e musai ca dacă ai scris un articol despre Facebook să pui o poză reprezentivă exact cu logo-ul ăstuia (și eu am făcut așa înainte, deh, lipsă de imaginație) însă e în regulă să fie ceva care să aibă legătură. E un articol despre comunicarea pe o rețea de socializare? Nu pune logo-ul rețelei ci, de exemplu, o poză cu doi oameni care comunică. Arată mai profi.

2. Ai grijă la drepturile de autor

Fii atent de unde iei pozele pentru că s-ar putea să te trezești că o persoană ”se supără” deoarece deține drepturi pe acea poză. Cel mai ok e să-ți creezi singur imaginile pentru articole dacă ai posibilitatea (un aparat bun/telefon cu cameră bună). Dacă nu poți face asta, uite 4 site-uri de unde să iei poze faine gratis fără să ai probleme cu drepturile de autor: Pixabay, PhotoPin, Unsplash, StockSnap.

3. Comprimă pozele

O poză de dimensiuni mari (ex: 2500×1500) poate fi mai mare de 1mb, ceea ce e mult. Dacă ai 10 poze de 1mb pe pagina principală deja sunt 10mb în plus care vor mânca timp la încărcare. Așadar asigură-te că nu uiți să reduci dimensiunea (kb/mb) a pozei – poți folosi site-ul ăsta – și dacă nu e obligatoriu să ai o poză de 1500×1000 poți să o reduci și în lungime/lățime foarte simplu cu Photoscape sau orice alt editor foto, operațiune care de altfel îi va micșora și din kb sau mb. De exemplu, cu ajutorul Compressor.io am adus o poză de 1.3MB la 800KB, ceea ce înseamnă vreo 40%, fără să-i iau din dimensiuni sau calitate.

Succes! 🙂

Tags: ,